Michl a hibás

Ez a blog a tatai problémák megoldására született. Szeretnénk a polgármestre figyelmét felhívni városunk valós állapotára. Olyan problémákra, amelynek megoldása nem biztos, hogy pénzen múlik. Inkább odafigyelés, igényesség kérdése.

Küldjön emailt!

A tatai problémákról, visszásságokról készült fotókat kérjük küldjék el a tataiproblema@gmail.com e-mail címre! Köszönjük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • olzsinazs: Az MSZP a Tóthandrásokkal, meg Szaniszlovakkal és a többi szarházyval tönkretette az országot! K... (2010.04.07. 10:46) Miért született ez a blog?
  • NRG44: No, vajon hányan mentek még Orbán István után a dutyiba, szocikám? Amúgy meg, TOTYA A HIBÁS. Ho... (2009.04.16. 13:34) Egy kis gazdasági visszaélés? Jobbról...
  • kálmán: Ez a blog nagyon hasonlít a maszop - remélem holnap méginkább! - tatai honlapjára meg a "vörös" we... (2008.12.13. 06:11) Tatai távhőről

Linkblog

2008.10.03. 12:33 tataiproblema

Tatai távhőről

2007-et végigkísérte a tatai távfűtés problémája. Az év eleje azzal kezdődött, hogy indokolatlanul megemelte a jobboldali többségű önkormányzat a távhő árát. Annak ellenére, hogy sok szakértő, valamint a közélet más szereplője elutasította azt, és érvekkel bizonyította a nagy arányú áremelés szükségtelenségét. Az önkormányzat által megbízott és jól megfizetett szakértők a nyár végére végül ugyanarra az eredményre jutottak, mint az ellenzők néhány hónappal azelőtt: megoldható, hogy olcsóbb legyen a fűtésszámla! Talán nem eléggé, de érezhetően csökkentették októbertől a távfűtés díját.
Az ésszerűtlen és szakszerűtlen döntések nem maradtak következmények nélkül. Kezdetét vette ugyanis egy nem is annyira új „irányzat”: mintegy 800 lakó jelezte azt a szándékát, hogy kilépve a társulásból gázüzemű fűtésre szeretne áttérni. Ez újabb problémákat vetett fel. A kiválók helyett a megmaradóknak kell megfizetni a működés és korszerűsítés árát. Felmerült hát újra a kérdés: hogyan működjön tovább a távhő?
Az önkormányzat pályázatot írt ki megvalósíthatósági tanulmány készítésére a távhőrendszer korszerűsítése, illetve átalakítása ügyében. A pályáztatás eredménytelen lett. Az önkormányzat rögzítette álláspontját: elsődleges cél a távhő megtartása. Ígéretet kaptunk arra, hogy tovább csökkenhetnek a díjak. Azóta már azt is tudjuk, kivel készíttettek hatástanulmányt... Azonban mi javult az elmúlt évben? Semmi! A tanulmányírók azonban jól jártak.
Az elsődleges cél, hogy az árak változása mellett a szolgáltatás színvonala is emelkedni tudjon. Mit kell másként tenni? Nyomon kell követni a következő év pályázati lehetőségeit a rendszer korszerűsítésére. Minél több ember figyelmét fel kell hívni a lakásfelújítást támogató állami és EU-s pályázatokra, népszerűsíteni kell a lakások fűtés-korszerűsítését, a hőszigetelést.
Az általunk is tisztelt polgármester úr ehelyett a testület határozatára –indokolatlanul– hivatkozva olyan utat választott, hogy „megfenyegeti” a kiválni szándékozókat, az is lehet, hogy jogsértő módon. Ugyanis azokat a lakókat, akik –az elmúlt évben csalódtak, akik az elhibázott és szakszerűtlen döntések nyomán– nem kevés pénzt és munkát áldoztak a gázfűtésre való áttérésre, most a gázvezeték kiépítéséhez szükséges tulajdonosi hozzájárulását megtagadja a polgármester. Mikor hatalmazta fel polgármester urat a testület, hogy ilyen nyilatkozatot tegyen? A Távhőszolgáltató Kft az önkormányzat vállalkozói tevékenységének körébe tartozik. A veszteséges működtetésért kizárólag az önkormányzat a felelős. Ezt a felelősséget, vállalkozói kockázatot, a hibás döntések következményeit nem háríthatja át senki a lakosságra. A helyzet tehát a polgármester jóvoltából tovább fokozódik és bonyolódik. Csak kérdések maradnak... Például mi lesz így a távhővel 2008-ban, 2009-ben? (Boda B. cikke nyomán)
 

1 komment

Címkék: tata botrány pazarlás távhő


A bejegyzés trackback címe:

https://michlahibas.blog.hu/api/trackback/id/tr87697095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kálmán 2008.12.13. 06:11:26

Ez a blog nagyon hasonlít a maszop - remélem holnap méginkább! - tatai honlapjára meg a "vörös" weér vili maszek szórólapjára, ahol csak úgy fröcsögnek a köcsögök...
A távhő ügyben még emlékszem arra, amikor a maszopos guruk (2003-2004 ttv-ben is belemondták az arcunkba) a mi pénzünkön ő általuk eldöntött 450 millás beruházás után, hogy csökken a távhődíi!
Na és mi lett belőle? Dupla áremelés cca. 3 év alatt!
Köszönjük Tatai Tóth András!
Köszönjük Gerébi elvtárs!
Köszönjük maszop!
süti beállítások módosítása